Wednesday, April 30, 2008

Månadens böcker - mars

Endast Högläsaren kvalificerar. Snabba Cash fick visserligen också fyra nackspasmer men jag finner att den bleknat efterhand. Högläsarens moraliska dilemma funderar jag dock fortfarande på lite nu och då och romanen var ett härligt finurlig litet smycke.

Månadens böcker - februari

Det var ett lätt val den här månaden. Jag läste rätt få böcker, men hade turen att komma över två som verkligen lyste starkt: Mister Pip och A Chinese-English Dictionary for Lovers - ingen inbördes ordning. Både var härliga att läsa, av väldigt olika anledningar. Den förstnämnda serverar dessutom en värld jag känner att jag skulle behöva återbesöka för att upptäcka alla skrymsel och vrår. Läs den långsamt och eftertänksamt är stalltipset!

Monday, April 28, 2008

Små barn skriker

Titel: Små barn skriker
Författare: Anna Kreutz Wirfelt

Del 3 i serien Små barns utveckling tar upp skrikande hos barn 0-12 månader. Den här boken ger råg i ryggen till alla föräldrar som vill hjälpa sina barn när de skriker, och motargument till alla som tycker att man skämmer bort bebisar om man lyfter upp dem när de gör det. Jag tycker att den här skriften är rätt heltäckande och saknade ingenting. Den tar upp varför de skriker i olika åldrar, olika skrik, hur det påverkar oss vuxna och vad vi kan göra för att hjälpa de små på bästa sätt, för summan av kardemumman är: barnet försöker kommnicera något till oss och ber om hjälp - inget annat!

Sunday, April 27, 2008

Små barn finns och Små barn sover

Titel: Små barn finns och Små barn sover
Författare: Anna Kreutz Wirfelt

Små barn finns är del 2 i serien och täcker precis som nr 1 in åldern 0-6 månader. Där ettan täckte in motoriken, täcker tvåan in den psykosociala utvecklingen. Min största farhåga var nog att boken skulle innehålla upprepningar (på 49 sidor/ 129 kr vill man ha destillat inte repris). Något lite finns där väl men inte så att det irriterar. Lika många aha-upplevelser som i den första delen är det inte; det mesta har jag stött på innan i annan litteratur. En del nyheter stöter man dock på, vilket gör boken köpvärd, speciellt om man inte har gått igenom en massa andra böcker redan.

Små barn sover är faktiskt inte del 3 utan del 4 och den slukade jag direkt eftersom vi behövde tips på det området, vilket vi fick. Föga förvånande behandlar den ämnet sömn i åldern 0-12 månader. Här finns mycket intressant om barns sömn, bland annat en presentation av fem olika "sovmodeller". Man kan komma ihåg att Kreutz Wirfelts presentationer av dessa är sammanfattningar (och det är ju inte så konstigt med tanke på hennes böckers omfång) och att mer information finns tillgänglig ifall man skulle behöva det innan man tillämpar någon av modellerna. Nyttig läsning!

Del 3: Små barn skriker, recenseras inom kort.

Tuesday, April 22, 2008

Brott

Titel: Brott
Författare: Karin Fossum
Månpocket, 2008

Det är ingen hemlighet att jag beundrar och njuter av Fossum och här har vi ännu en toppenroman. Som många andra litteraturälskare som samtidigt tycker om att skriva, har jag sen barnsben närt hemliga författardrömmar. Dessa har dock aldrig kommit längre än till vidlyftiga idéer. I denna roman har en av mina idéer realiserats! Nämligen att låta en protagonist interagera aktivt med sin skapare. Fossum gör det storartat och jag är glad att jag inte själv försökte.

Alvar Eide kräver av Fossum att få sin historia berättad. Han tränger sig till och med i kön av sorgsna figurer som snällt väntar på sin tur utanför Fossums hus. Den annars så anspråkslöse Alvar Eide får läsaren att undra och förundras - över vad godhet är, och hur farligt undfallenhet kan vara.

Thursday, April 17, 2008

Små barn griper

Titel: Små barn griper
Författare: Anna Kreutz Wirfelt

Denna läsvärda bok/häfte om bebisens fysiska utveckling är första delen av nio och beställs direkt från hemsidan (http://www.smabarnsutveckling.se/). Man kan alltså inte köpa den i affär, vad jag vet. Den fyller faktiskt en lucka i barnlitteraturen om jag utgår från vad jag själv läst. Här sammanställs på ett lättfattligt och koncist sätt det forskningen har kommit fram till. Man får inte bara veta vad som kommer att ske i ens barns utveckling utan även varför och hur man har kommit fram till det. Hänvisningar ges till relevant forskning och forskare, vilket jag uppskattar.

Boken/häftet är på 48 sidor och har mjuka pärmar. Det enda som gör mig tveksam köpa fortsättningen är priset. 129 kr/st (+porto!) kostar varje del och det tycker jag är lite dyrt.

Wednesday, April 16, 2008

Then We Came to the End

Title: Then We Came to the End
Author: Joshua Ferris
Penguin, 2007

This story is set at a major league ad agency in Chicago. Times are bad and lay-offs become something to fear. The anonymous protagonist tells us about the shenanigans, gossip fests and pranks he (?) and his co-workers spend their time on. On the cover, there is a blurb quoting Craig Brown of the Mail on Sunday: "it's a long time since I've read a novel so painfully funny, or so absurdly true." Well, it is kind of funny, at times, but, so far, my colleagues have neither put bloody fake scalps on my desk, nor created havoc through paintball-massacres. If I cross my fingers, maybe those days of fun are just around the corner. Nevertheless, I don't recognise my workplace in Ferris' creation.

Tuesday, April 8, 2008

Mig äger ingen

Titel: Mig äger ingen
Författare: Åsa Linderborg
Atlas pocket, 2007

I den här självbiografiska historien berättar Åsa Linderborg om sin far: arbetare, humorist, alkoholist, men framförallt, ensamstående pappa till sin dotter. Min egen far var ingen höjdare, och därför är det svårt att hålla distans till den här skildringen även om situationerna är väldigt olika; den väcker allt för många frågor kring min egen relation till pappa och slår an på allt för många känslomässiga strängar, för att jag ska kunna hålla mig objektiv.

På ett sätt känns den här boken som Linderborgs försvarstal för sin far, vilket i min bok innebär att hon fortsätter göra det hon fått göra sedan barndomen: vara duktiga Åsa, förälder åt sin far. Alkoholproblemen, Linderborgs rädsla för att pappan ska dö och det ansvar hon får ta för honom och hans välmående, är, allt, svårt att förlåta tycker jag. Det finns bara ett skäl att göra det: pappans uppenbara och självklara kärlek till sitt barn. Att gå genom livet och veta att man är värd att älskas, är ovärderligt och grundläggande och det vet jag för det fick jag själv med mig.

Stilistiskt är boken fragmentariskt ordnad med visst kronologiskt driv. Linderborg lyckas göra sin far väldigt levande för läsaren och många gånger är boken fantastiskt rolig. Släng dig i väggen Svinalängorna!!!