Saturday, March 29, 2008

Snabba cash

Titel: Snabba cash
Författare: Jens Lapidus
Månpocket, 2007 (2006)

Jag sket länge i Jens Lapidus Snabba cash för att den blev så upphaussad. Sviterna efter Camilla Läckbergs glättiga 50-talsporträtt och hennes omskrivna töntromans med Robinsonpolisen fanns kvar och jag var grymt misstänksam mot allt som litt.Sverige dreglade över. Jag kunde lugnat mig. De senaste dagarna har jag varit rent uppslukad. Bebisen har sovit i vagnen medan jag desperat suttit på regniga parkbänkar över hela Malmö och slevat i mig historien om Gangsterstockholms stor- och småbusar.

Karaktärerna är nog det intressantaste i den här spänningsromanen. Bratwannabeen JW gör kometkarriär i koksvärlden och lever dubbelliv med å ena sidan sina Stureplansboys och å andra sidan sitt langargäng. Latinon Jorge sticker från Österåker och vill inget hellre än att lämna Sverige. Annat kommer emellan. Juggemaffioson Mrado är dock den karaktär som utmanar läsaren mest. Han vill vara en bra pappa till sin dotter Lovisa samtidigt som han är ett sadistsvin av rang. Det är inte uppenbart för en som läsare förrän mot slutet var Lapidus sympatier ligger... eller ens egna.

Stalltipset: den här boken kommer garanterat att bli en skittöntig svensk actionfilm med Mikael Persbrant och Rafael Edholm som taffliga badasses. Alexander Skarsgård landar rollen som JW.

2 comments:

Home Theater said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Home Theater, I hope you enjoy. The address is http://home-theater-brasil.blogspot.com. A hug.

Lotta said...

Hej Camilla! Längesen! Hoppas att allt är bra med dig och din familj.
Jag har oxå läst Snabba Cash och gillade den skarpt..Men jag gillar ju å andra sidan Läckberg oxå..*ler*
Kom på en sak: Har du läst "Tillsammans är man mindre ensam" av Anna Gavalda? Den boken älskade jag! Minns inte om jag läst någonting om den här hos dig. Antar att du läst den så som du konsumerar böcker...