Wednesday, March 14, 2007

Evangelium enligt Pilatus


Titel: Evangelium enligt Pilatus
Författare: Eric-Emmanuel Schmitt
Storm förlag, 2006

Historien är uppdelad i två delar. I den första får vi följa Jesus, som är lite för heligt porträtterad för min smak, och i den andra delen får vi följa romaren Pilatus som får den otacksamma uppgiften att se till att han blir avrättad.

En del nya (för mig) intressanta tankar tas upp, som att Judas var Jesus egentliga favorit, och att följa själva kultbildningen av Jesus ger också en del. En lite filososisk läggning och ett visst intresse för myterna kring Jesus krävs. Rätt bra. Jag använde boken på A-kursen i svenska (mina elever fattade tycke för författaren efter att ha läst två av hans novellor) och de tyckte bra om den.

2 comments:

Daniel Granér said...

Ytterligare ett intressant tips, eftersom jag läst (och varmt rekommenderar) Lena Einhorns bok "Vad hände på vägen till Damaskus". För att vara en källkritisk genomgång av källorna till händelserna i Nya Testamentet så är den skickligt dramaturgiskt upplagd och den välter verkligen bilden av den kristna religionen över ända på många sätt, bl a genom Einhorns minst sagt förbluffande slutsats...

Camilla said...

Den hade varit väldigt intressant att läsa. Tack för tipset! Mina elever ska få läsa "Evangelium" och "Barabbas" efter lovet. det ska bli intressant att höra vad de säger. De har önskat det själv.