Sunday, March 25, 2007

Lästorka!

Efter Bill McGuires mustiga bok om globala katastrofer tittade jag i min läshög - och hittade ingenting speciellt lockande. Jag försökte mig på Mary Shelleys The Last Man, men den var för långrandig (tacka vet jag Frankenstein). Så jag gick och köpte Astrid and Veronica av Linda Olsson, men där köpte jag inte storyn och då är det inte mycket att göra. Bokhandlaren som slutade bada (FritjoF Nilsson Piraten) fick en chans men förlorade den. Till bokens försvar får jag säga att det kan vara så att jag bara inte var riktigt sugen på den - den kan få en chans till om någon månad. I desperation grep jag till Att föda av Gudrun Abascal men det visade sig att man måste nog vara i alla fall en smula gravid för att liksom finna den angelägen. Nu sitter jag lite lätt jagad och disorienterad och läser Americanos av Magnus Linton. Hans bok om veganerna var ju rätt intressant. Jag misstänker att det får bli en tur till Hamrelius (wünderbar bokhandel i Malmö) idag...

4 comments:

Daniel Granér said...

Lästorka! Åh, fasa! Då måste jag genast tipsa lite;

Hobb, Robin
"The Assassins Apprentice"

Originally realistic fantasy about a young boy hurled into a cruel world and learning to adapt to it and to forces he can´t cotnrol. It is, if interpretted slightly allegorically, a story about growing up. But that´s really out of the ordinary in fantasynovels, where you mostly find highly capable and superstrong heroes of might and magic as protagonists. Therefore it´s refreshing to read about a stubborn teenager who often fails in his quests to change the world around him.

It is a humane book that I liked very much on a personal level. If you enjoyed Ursula Le Giuns "Trollkarlen från Övärlden" I think this is worth a try, at least to have more good fantasy to recommend to students (if they can be pursuaded to take on the 500, or so, pages).

Adams, Richard
"Den långa flykten"

En fantastisk och nära skildring av en grupp kaniners strävan att överleva efter att deras hem blivit jämnad med marken. Man ska inte låta sig avskräckas av att boken handlar om kaniner. I ett djurs perspektiv skiljer sig inte verkligheten och livet (med dess svårigheter, konflikter, drömmar och fröjder) från människans. Dessutom en perfekt vårbok att läsa i solen. Varning! Kan leda till längtan efter långa promenader på landsbyggden, gärna med inslag av rabbit-spotting.

Camilla said...

"Den långa flykten" kommer jag ihåg att jag såg på tv när jag var liten. Jag tyckte att den var fullkomligt fasansfullt skrajsig, men vacker också om jag inte minns fel. "Americanos" som jag började på har faktiskt varit bra så den fortsätter jag med. Och, sedan hittade jag två godbitar nere på Hamrelius, men jag ska hålla dina tåv tips i åtanke!

Zabina said...

Det är nu du borde ta till dig av mitt tjat om Michael Connelly och utforska hans kriminalromaner. Först och främst serien om Harry Bosch men även den fristående boken "Poeten".
Det är bara att sätta igång ;)

Camilla said...

Jag har ju faktiskt läs en två-tre stycken Connellys.. och någon av dem handlade om Bosch! De var bra. Jag har hittat ett böcker nu som jag roar mig med.