Tuesday, March 27, 2007

Att gå och läsa - en guide

Att gå och läsa är en teknik jag förfinat under många år och som har många fördelar. Ett aber för många läsare är att finna tid att beta av sina långa läslistor utan att samtidigt försumma allt det andra livet har att erbjuda - långa promenader i vårsolen till exempel. Att kombinera dessa två är inte självklart för folk och därför ger jag nu en snabbkurs!

Välj en bok i pocketformat, allra helst en under 300 sidor. En tjock tegelsten kommer för alltid att lämpa sig bäst hemma i soffan. Tunna fingervantar går att använda om vädret inte ännu är helt varmt; en annan möjlighet (som jag föredrar) är att byta bokhållarhand varje sida och ha den andra handen på värmning i fickan! När vädret så tillåter svänger man i stället med den fria armen så att rörelsen och därmed motionen ökar.

Håll boken högt med böjd arm, så att du inte går och tittar ner utan håller en rak linje. På detta sätt kan du med din perifera syn se vart du går. Den perifera synen är djupt underskattad i detta sammanhang och räcker gott och väl till för att undvika lyktstolpar och fotgängare. Du kommer dock att upptäcka att fotgängare ser upp och väjer för dig! Att ha en bok framför näsan är nästan lika effektfullt som att fösa en barnvagn framför sig. Man får uppskattande kommentarer; bilar tvärbromsar vid övergångsställena och folk flyttar sig för att bereda väg. Det kan dock vara bra att vid gator i smyg ha lite koll på vad som försiggår i trafiken. En del bilister stannar ju trots allt inte ens för barnvagnar.

Rutt? Ja, här måste jag säga att plan mark är att föredra. Gärna raka, eller mjukt svängda vägar och jämna stigar. Att ge sig ut i skogen och försöka hala sig fram över stock och sten i kuperad terräng kan vara vanskligt, det ska ivrigt medges, eftersom synen neråt är starkt begränsad. Här får man pröva sig fram. Rör man sig långsamt kan säkert även bushen vara en upplevelse!

Nu hoppas jag att alla känner sig väl förberedda och att jag i vår får syn på likasinnade bokälskare ute i vår vackra stad.

4 comments:

Zabina said...

Jasså det var DET du gjorde när du tappade mobilen i vattenpölen! ;)

Camilla said...

Det var faktiskt inga böcker inblandade när mobilen for i backen (pölen!), men om du läser om själva tekniken - dvs. att man ska hålla boken högt så att man kan använda sin perifera syn, så kan man säga att jag underlät att applicera denna tekniken när jag sms:ade och därför straffades jag illa bums!

Anonymous said...

Hur ställer du dig till talböcker i det här sammanhanget? En nackdel jag kan tänka mig är att man då går miste om ljuddelen av promenaden. Snattrande ankor och kvittrande fåglar bör ju t ex inte missas.

Camilla said...

Jag ställer ju mig över lag negativ till ljudböcker - personligen så att säga. Jag tycker om hela formatet med böcker, bläddrandet, klossen som rymmer så mycket. Dessutom är jag förtjust i själva läsandet; att bara gå och lyssna tilltalar mig inte. Jag vet dock att ljudböcker föredras av många och det är naturligtvis en bra väg in i litteraturen. Men, någon gör en del av jobbet åt dig, och man kan missa saker. En text kan ju läsas på många olika sätt med många olika effekter...