Monday, June 18, 2007

De bästa dystopierna!

Jag är barnsligt förtjust i dystopier och kommer att inleda den nya serien "listor" med att rangordna mina fem favorita framtidsskildringar (de är ju sällan särskilt ljusa...) Jag utgår helt från egen bokhylla och det står folk fritt att inte hålla med och/ eller ge tips på andra höjdare.
  1. Brave New World av Aldous Huxley - Flamingo, 1977 (1932)
  2. Cloud Atlas av David Mitchell - Hodder & Stoughton, 2003
  3. 1984 av George Orwell - Bra Böcker, 1984 (1949)
  4. Divided Kingdom av Rupert Thompson - Bloomsbury, 2006 (2005)
  5. Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro - faber and faber, 2005

Bubblare: Blade Runner av Philip K. Dick och On the Beach av Nevil Shute.

Kommentar: I vinnaren finns rysligt många tecken man kan se i dagens samhälle: lyckopiller, genteknik och fri kärlek. Den är aldrig fel! Cloud Atlas kanske inte helt och hållet kvalificerar sig till kateogin men tillräckligt stora, spännande delar av romanen utseplar sig i olika "framtider" för att den ska muskla sig in på banan. 1984 - litet inaktuell, men hela nyspråksformeln och övervakningen gör den till en riktig klassiker. Fyran är egentligen en helt otrolig, knäpp bok - England och dess befolkning delas in i fyra delar efter the four humours - men av någon anledning så känns den väldigt levande för mig och det dröjde länge innan jag kunde sluta tänka på den. Vacker och tung är femman, och så mycket mer än en dystopi!

2 comments:

Anonymous said...

Jag har läst ut nyligen en bok, som är inriktad på flyktingpolitik i Danmark. Den rekomenderar jag till dig för att i ditt tal nämnde du bl a att du vill förbättra sitoationen åt flyktingar.

"Flykting" av Olav Hergel.

/W

Camilla said...

Tack för tipset W! Jag ska kika efter den. Kram på dig, Camilla